budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca budynek biurowy w  Warszawie :: JMSA - biuro architektoniczne, architekci Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca
« powrót

budynek biurowy w Warszawie

1

powierzchnia budynku ok. 1000 m2
powierzchnia działki 1300 m2 

Spersonalizowana  siedziba firmy Intop Warszawa zajmującej się budownictwem inżynieryjnym będąca  jej  wizytówką. 

Projekt architektoniczny powstał równocześnie z projektem wnętrz i razem tworzą nierozerwalną całość. Dzięki temu powstał budynek reprezentacyjny, idealnie dopasowany do potrzeb inwestora. Bryła składa się z trzech przenikających się prostopadłościanów o różnych wysokościach i wykończona różnymi materiałami.

Materiały na elewacji – blacha kortenowa,  beton architektoniczny , stal  oraz gabiony nawiązują do materiałów używanych w budownictwie inżynieryjnym. Nie wymagają konserwacji, szlachetnie się patynują.

Olbrzymie przeszklenia dodają budynkowi lekkości. Dzięki nim wnętrze staje się częścią architektury, a elewacje częścią wnętrza.

Z racji wielkości i usytuowania działki oraz przepisów planu miejscowego budynek posiada jakby dwa fronty.  Pierwszy „oficjalny” od głównej ulicy z elewacją z gabionów oraz właściwy od strony kameralnego placyku na tyłach budynku.

Budynek widoczny jest ze wszystkich stron, dlatego każda elewacja jest inna i ma swój znak rozpoznawczy.

Północna to dwa wielkie szklane wykusze ( nie ma problemów z ostrym słońcem) oraz industrialna metalowa klatka zewnętrzna.

Południowa to przede wszystkim olbrzymie podłużne okno na klatce schodowej z krzyżakami z blachy kortenowej rozpraszającymi słońce oraz rozbijającymi widok na nieciekawy budynek sąsiedni.

Zachodnia to 10 metrowa monumentalna ściana z gabionów  wypełnionych łamanym granitem efektownie wyglądająca zarówno w dzień jak i po podświetleniu w nocy.

Wschodnia,  najspokojniejsza, to przede wszystkim wejście do budynku przez stalowy mostek.

Wnętrze budynku jest uzupełnieniem i kontynuacją architektury. 

Każde piętro ma swoją inną funkcję i zaprojektowane jest inaczej. Pomieszczenia są wysokie

Piwnica to pomieszczenia techniczne i archiwa.

Parter to reprezentacja. Duża recepcja oraz dwie sale konferencyjne z zapleczem (szatnia + mini kuchnia) do których przechodzi się  wzdłuż szklanej ściany  wielofunkcyjnej otwartej przestrzeni biurowej.  1 piętro to  dział przygotowania kontraktów , księgowość oraz kantyna

2 piętro to gabinety prezesa i głównych dyrektorów.

Elementami spinającymi wnętrza są żebrowane betonowe sufity, betonowe podłogi i ściany oraz szklane ściany i drzwi.

Dzięki dużym  przeszkleniom zewnętrznym i wewnętrznym całe wnętrze jest zalane światłem dziennym .  Oświetlenie sztuczne potrzebne jest jedynie po zmierzchu, czyli poza godzinami pracy biura. Przenikająca  się przestrzeń  powoduje  powstanie łączności i więzi pomiędzy wszystkimi pracownikami przy jednoczesnym zachowaniu spokoju potrzebnego do pracy.  Wszystkie instalacje zostały precyzyjnie ukryte. Dzięki temu  można było wyeksponować  całą betonową konstrukcję wewnątrz budynku. Biurowiec jest w pełni inteligentny, łatwy w zarządzaniu (nawet na odległość).

Niemal wszystkie meble i detale (nawet winda) zaprojektowane zostały indywidualnie  i są integralną częścią wnętrza. 

.