Ładny Dom 1/2011

Dom w leśnych klimatach

Ładny Dom 1/2011 -
pobierz PDF

Miał pasować całej rodzinie i... do lasu porastającego działkę. A na dodatek nie razić nowością, lecz sprawiać wrażenie jakby tu stał od zawsze. Musiał więc powstać na indywidualne zamówienie.

Projekt na zamówienie

Inwestor zobaczył projekty architektów na ich stronie internetowej. Jego rodzina składająca się z dwojga dorosłych i dwóch córek w wieku szkolnym zamieszkiwała dotychczas w typowym, miejskim bloku. Pragnąc odmienić swoje warunki życiowe, z góry wykluczali sięgnięcie do katalogu domów jednorodzinnych. Stąd poszukiwania architektów, którzy mogliby zaproponować inwestorom odpowiadający ich potrzebom ciekawy „dom na miarę”. Miałby to być budynek do 200 m kw ( ostateczna powierzchnia użytkowa wyniosła 299 m2 ). Zaprojektowany z wnętrzami oraz ogrodem. Nie ekstrawagancki, raczej trochę tradycyjny , choć daleki od chęci kopiowania czegokolwiek, zgodny natomiast ze współczesną skalą wrażliwości i doświadczeniami nowoczesnego budownictwa. Inwestor zaakceptował także metodę zaproponowaną przez projektantów, dochodzenie do ostatecznego kształtu domu w wyniku konsensusu uzyskanego dzięki długotrwałej i wszechstronnej wymianie opinii i poglądów, w której moderatorem i przewodnikiem pozostaje jednak architekt.

Działka

Inwestor kupił zadrzewioną działkę w podwarszawskiej miejscowości o pow. 1500 m kw. W leśnym kwartale domów jednorodzinnych. Na działce rosło trochę sosen, brzóz, a także kilka młodszych dębów. Przez skraj działki przechodził ukryty pod ziemią główny wodociąg warszawski, co wykluczało jakąkolwiek jego zabudowę. Stąd pomysł, żeby tę część ogrodu pokrytą trawnikiem przeznaczyć na cele rekreacyjne.

Założenia projektowe

Najważniejsze z nich polegało na wpisaniu bryły budynku w otaczający go leśny krajobraz. Wjazd na posesję zaprojektowano od wewnętrznej, osiedlowej uliczki (strona północna) . Układ drzew wpłynął w zasadniczy sposób na kształt architektonicznego projektu. Chodziło bowiem o takie formowanie bryły budynku, żeby jego mieszkańcy spoglądając przez okna nie utracili niczego z urody otaczającego dom ogrodu (strona południowo-zachodnia).

Dom zaprojektowano na nucie litery L. Składa się z dwóch części: piętrowego korpusu głównego i nieco niższej partii stanowiącej z nim integralną całość. Nakryty częściowo dachem dwuspadowym, przechodzącym w kopertowy nad wyższą częścią budynku, kryty dachówką ceramiczną. Budynek wzniesiono z pustaków ceramicznych ocieplonych 18-cm wełną mineralną.

Wygląd budynku

Aby podkreślić jego leśny ale też podmiejski charakter ściany zewnętrzne wykończono eleganckimi , poziomymi i szerokimi modrzewiowymi deskami . Z tego samego drewna zbudowano pergolę przylegającą do jednej ze ścian salonu. Duże i liczne otwory okienne łączą wnętrze domu z otaczającym go krajobrazem. Czerwone przeszklone drzwi zapraszają z podcienia do wnętrza domu Twórcom projektu, a także inwestorom zależało na tym, żeby wizerunek domu nie kojarzył się z nieskazitelną nowością , ale był stonowany . Stąd też zastosowanie takich materiałów jak spatynowana ceramiczna dachówka, podobnie spatynowana cegła zdobiąca front domu oraz stanowiąca budulec m.in. komina połączonego z kominkiem (zarówno w jego części zewnętrznej, jak i wewnętrznej). Spatynowane rynny tytanowo-cynkowe . Drewniane ramy okienne utrzymano w jasno-szarej tonacji . Podobnie wygląda metalowa brama flankowana murkami z umiejętnie postarzonej cegły. Projekt został wykonany kompleksowo jako całość tj. bryła budynku , jego wnętrze oraz ogród. Stosowanie takiego systemu niewątpliwie wpływa dodatnio na stylistyczną klarowność całego założenia, co z kolei tworzy jego wysoką jakość.

Wnętrza i ich funkcje

Dom zaprojektowano dla czterech osób I tej sytuacji rodzinnej podporządkowany jest układ wnętrza. Charakteryzuje je logiczny, funkcjonalny układ pomieszczeń. Wszystko ma tu służyć wygodzie i dobremu samopoczuciu mieszkańców. Na prawo z holu gabinet, wc i pomieszczenie gospodarcze. Na lewo kuchnia z wyspą na środku i obszerną spiżarnią, otwierająca się na jadalnię i dalej na salon z otwartym stropem sięgającym pierwszego piętra i wysokim oknem do którego prowadzi też duży korytarz z garderobą i schodami na piętro z wielkimi bocznymi przeszkleniami. Na drugiej kondygnacji z antresoli pełniącej funkcję biblioteki i stałej ekspozycji rodzinnych fotografii prowadzi wejście do sypialni państwa domu z garderobą i łazienką, a także do bliźniaczych sypialni dwóch sióstr, z dwoma parami drzwi, z możliwością uczynienia z nich niezależnych pokoji.  Na piętrze znalazło się też dodatkowe pomieszczenie z przeznaczeniem na jeszcze jedną sypialnię, łazienka dziecinna a także niewielkie studio stanowiące azyl pana domu, oświetlony czterema oknami połaciowymi. Koloryt wnętrza rodzinnego domu utrzymany jest w jasnych barwach, najczęściej rozsłonecznionej żółci, a to ze względu na otaczające budynek liczne drzewa,
Mocne akcenty kolorystyczne pojawiają się w wnętrzu:
Burgundzka czerwień w wc , gorzka czekolada w Studio , pudrowy róż w pokojach dziewczynek. 
Kolorowe są też łazienki : 
- dziecinna jak egzotyczne wakacje na Bali - drewno teakowe, oliwkowa zieleń i blady błękit i róż kwiatu lotosu 
- rodziców wspomnienie Karaibów – turkusu wody i błękitu nieba

Dom na miarę

Budowa domu jest często inwestycją życia . Tylko dobry projekt indywidualny, dopasowany do naszych potrzeb i zasobów finansowych jak optymalny biznesplan, na którym nie można oszczędzać gwarantuje maksymalny sukces i powodzenie przedsięwzięcia. Autorzy projektu prowadzą swoją firmę od prawie 20 lat . Specjalizują się w projektowaniu dużych domów jednorodzinnych, rezydencji , a także posiadłości wiejskich ”Przy projektowaniu kluczowa jest funkcjonalność , dopasowanie do potrzeb przyszłych użytkowników . To podstawa bez której nawet najbardziej wyszukane detale są tylko ozdóbkami Staramy się projektować traktując jako integralną całość architekturę , wnętrze oraz ogród w kreatywny sposób wpisując całość w otoczenie. Wyznajemy zasadę , że projekt nie jest celem samym w sobie . Dla nas liczą się przede wszystkim realizacje Dbamy, aby nasze projekty były klarowne , wyważone i nieprzeładowane , czasem mniej znaczy więcej , ale też szukamy różnych pomysłów na każdy projekt . Nie boimy się kontrastów , śmiałych rozwiązań , zestawień różnych materiałów Lubimy wielkie przeszklenia . Stare elementy harmonijnie łączymy z nowoczesnymi rozwiązaniami . Używamy naturalnych materiałów ( drewna ,kamienia , metalu ,szkła ) , ale i także betonu

Autorzy projektu 
JM STUDIO ARCHITEKTONICZNE 
Magdalena Ignaczak Jacek Kunca
kontakt Tel. 22 831-32 05 
604 980 972 ( 3) 
www.jmsa.pl