Ładny Dom 10/2013

Dom na działce na wsi

Ładny Dom 10/2013 -
pobierz PDF

Projekt tego domu został zamówiony przez rodzinę z dwójką nastoletnich dzieci, która wcześniej mieszkała w samym centrum miasta

 DOM NA DZIAŁKĘ  NA WSI

Projekt tego domu został zamówiony  przez rodzinę z dwójką nastoletnich dzieci, która wcześniej mieszkała w samym centrum miasta, w niefunkcjonalnym mieszkaniu w starej kamienicy . Gdy dzieci zaczęły dorastać, a w mieszkaniu zrobiło się ciasno, rodzice zdecydowali, że najwyższy czas na realizację marzenia o własnym domu z ogrodem. Postanowili sprzedać mieszkanie i rozpocząć budowę. Sprawa była o tyle ułatwiona, że inwestorzy od dawna byli właścicielami dużej działki budowlanej, położonej w bardzo atrakcyjnym miejscu na wiejskich przedmieściach dużego miasta. Posesja przez lata służyła rodzinie tylko jako  miejsce do wypoczynku

DZIAŁKA
Początkowo działka i jej otoczenie były puste; rosły tam nieliczne drzewa (samosiejki), 0krzewy głogu i dzikiej róży, a wokoło
rozciągał się sielski widok na pola, z widoczną daleko na horyzoncie ścianą lasu. W bezpośrednim sąsiedztwie posesji
przebiegała bita droga dojazdowa. Z czasem na terenie tym, podzielonym na duże działki (o powierzchni kilku tysięcy metrów kwadratowych każda), dynamicznie zaczęła rozwijać się zabudowa jednorodzinna. Kiedy właściciele zdecydowali się na budowę, wokoło wyrosłojuż kilka nowych, dużych domów.

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE
Kiedy inwestorzy trafili do pracowni projektowej, mieli jasno sprecyzowane oczekiwania względem swego domu.  Miał być przestronny i podzielony na dwie wyraźnie wyodrębnione części: jedna miała być przeznaczona dla rodziców, a druga – dla dorastających dzieci.    Drugim życzeniem było możliwie jak  najpełniejsze otwarcie domu na otaczający go krajobraz. Niektóre pomieszcze-nia  jak salon i jadalnia miały wręcz mieć swoje „przedłużenie” na zewnątrz domu.   tak  jak  widzieli to we wcześniejszych realizacjach projektantów. Bardzo ważne było też dla nich, by budynek miał oryginalną, ciekawą i niebanalną formę, ale pasującą do wiejskiego charakteru działki.    Projektanci, szukając pomysłu na ten dom, przekonali inwestorów do idei wysokiego, nowoczesnego domu-stodoły, nawiązującego formą do istniejących w okolicy starych zabudowań gospodarstw wiejskich.

WYGLĄD BUDYNKULANY DOMU
Projektanci domu uwzględnili wszystkie życzenia inwestorów; w efekcie powstał oryginalny budynek, nazywany przez nich „domem-stodołą”. Wzniesiony został na rzucie prostokąta, z wykuszem i dostawioną do osi budynku wiatą na dwa samochody. Na dachu wiaty zaplanowano taras, na który można wyjść z sypialni na piętrze. Dom zwieńczono dachem kolebkowym
(krytym patynowaną blachą cynkowo-tytanową). Dach jest „dwupoziomowy”; składa się z części wypukłej (która jak stępka na łodzi przechodzi przez cały budynek) i odchodzących od niej spadzistych połaci. Z salonu można wyjść na duży, zadaszony
taras, z wymurowanym na stałe grillem; po otwarciu wielkiego okna tworzy się jedna rozległa przestrzeń, służąca posiłkom, odpoczynkowi i rekreacji. Dom jest murowany, ale – by dodać mu „wiejskiego” charakteru – jego elewację wykończono modrzewiowymi deskami. Z ciepłym drewnem ładnie kontrastuje blacha na dachu i surowa, betonowa konstrukcja garażowej wiaty.

WNĘTRZA I ICH FUNKCJE
Do wnętrza budynku prowadzi duży, szeroki hol, składający się z dwóch części: reprezentacyjnej, z dwoma oknami oraz bardziej prywatnej, gdzie mieści się między innymi garderoba i wc; stamtąd też prowadzą schody na piętro. Z holu na lewo wchodzimy do salonu, sięgającego otwartej więźby dachowej. W wykuszu (będącym przedłużeniem salonu) umieszczono jadalnię i kuchnię. Tworzą one wspólnie jedną, otwartą przestrzeń. Na pograniczu jadalni i salonu zaprojektowano wysoki kominek.
Po prawej stronie holu znajduje się wejście do prywatnej części państwa domu. Znajduje się tu sypialnia z widokiem
na ogródek, garderoba i pokój kąpielowy z oknem. W bezpośrednim sąsiedztwie zaprojektowano pomieszczenia gospodarcze,
z których prowadzi wejście do wiaty garażowej. Piętro przeznaczone zostało dla dzieci. Z antresoli wchodzi się tam do dwóch
bliźniaczych sypialni, a także do wspólnej łazienki. Z pokoi sypialnych prowadzi wejście na rozległy taras.

AUTORZY

Autorzy projektu prowadzą swoją firmę  od 20 lat. Specjalizują się w dużych domach jednorodzinnych, rezydencjach i posiadłościach wiejskich. Przy projektowaniu kluczowa jest dla nich funkcjonalność i dopasowanie do potrzeb inwestora. Starają się, aby architektura domu, jego wnętrze i ogród tworzyły spójną całość. Projekt nie jest dla nich celem samym w sobie
– liczą się przede wszystkim realizacje. Nie boją się kontrastów, śmiałych rozwiązań, zestawień różnych materiałów. Stare elementy harmonijnie łączą z nowoczesnymi rozwiązaniami, chętnie stosują duże przeszklenia, otwierające dom na ogród.

Projekt i realizacja
JM STUDIO ARCHITEKTONICZNE
Magdalena Ignaczak Jacek Kunca
kontakt Tel. 22 729 31-82
604 980 972 (3)