Ładny Dom 3/2013

Dom wród łąk i lasów

Ładny Dom 3/2013 -
pobierz PDF

TEN DOM W MALOWNICZEJ OKOLICY, DOBRZE SKOMUNIKOWANEJ Z ODLEGŁĄ O 30 KILOMETRÓW WARSZAWĄ, TO DOSKONAŁE ROZWIĄZANIE DLA RODZINY, KTÓRA – NIE REZYGNUJĄC Z PRACY I NAUKI W STOLICY – CHCE SIĘ CIESZYĆ CISZĄ I ZIELENIĄ ZA OKNEM.

 Dom przeznaczony jest dla małżeństwa z dziećmi, które chciałoby  przenieść się z wielkomiejskiego lokum  do nieodległej, podwarszawskiej miejscowości. Rodzice pracują w stolicy, a dzieci chodzą tam do szkoły, jednak wszyscy – po zakończeniu swoich zajęć – mogą mieć możliwość odpoczynku z dala od zgiełku, w otoczeniu lasów i łąk. Dlatego wybrali okolice Podkowy Leśnej. To miejsce odznaczające się wspaniałymi walorami krajobrazowymi, a jednocześnie dobrze skomunikowane z Warszawą (od niedawna można już korzystać z autostrady, a także z unowocześnionej kolejki dojazdowej, która zaczyna i kończy bieg w centrum stolicy).

DZIAŁKA

Działka ma 900 m2 powierzchni. Pierwotnie stanowiła jedynie fragment łąki, podzielonej na budowlane parcele. Jednak dzięki dobrze przemyślanemu posadzeniu drzew oraz ozdobnych krzewów i żywopłotów, a także wyznaczeniu ścieżek i wybudowaniu ogrodzenia, stała się atrakcyjnym otoczeniem rodzinnego domu. Została zagospodarowana tak, by znalazło się na niej miejsce na niewielki ogród z częścią rekreacyjną oraz gospodarczą. Wokół domu, na sąsiednich działkach, wznoszone są podobne siedziby. Razem tworzą one przyjemną mieszkalną enklawę. Sąsiaduje ona bezpośrednio z przedwojennym miastem-ogrodem, z uroczymi willami tonącymi w lesie i z pobliskim parkiem krajobrazowym.

 

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE

Zarówno inwestorom, jak i projektantom zależało na tym, żeby możliwie jak najpełniej wykorzystać walory krajobrazowe otoczenia działki. Jednocześnie chcieli, żeby na stosunkowo niewielkiej parceli zachować równowagę między architekturą budynku a jego zapleczem – tak, by i dom, i działka w maksymalnym stopniu spełniały potrzeby mieszkańców. Wybór miejsca na dom. Dom, zaprojektowany na rzucie prostokąta, został posadowiony nie centralnie, ale w rogu posesji, w bliskim sąsiedztwie wejścia na jej teren. Dzięki temu udało się na niej wygospodarować dużo wolnej przestrzeni, którą mieszkańcy mogą wykorzystać zgodnie ze swymi oczekiwaniami. Walory krajobrazowe. Głównym założeniem projektowym było, by z domu otwierała się perspektywa na atrakcyjny krajobraz otaczający posesję. Dlatego w bryle budynku zaplanowane zostały znaczących rozmiarów przeszklenia. Są tu między innymi liczne, sięgające podłogi okna otwierające się z salonu na taras, a także całkowicie (łącznie z dachem) przeszklona oranżeria, usytuowana od zachodniej strony budynku. Funkcje kondygnacji. Projektanci zdecydowali się na dom dwukondygnacyjny. Zamiast popularnego rozwiązania: parter z użytkowym poddaszem, wybrali jednak dom piętrowy, gdyż nie chcieli mieć na górnej kondygnacji skosów (nieuniknionych na poddaszu), których efektem jest ograniczenie powierzchni mieszkalnej. Inwestorzy założyli tradycyjny podział – parter ma być ogólnodostępny, na piętrze zaś znajdą się sypialnie i łazienki. 

WYGLĄD BUDYNKU

Dom jest niepodpiwniczony. Jego zwarta, piętrowa bryła nakryta jest dwuspadowym dachem. Elewacja frontowa jest ozdobiona dwukondygnacyjnym ryzalitem, w którego dolnej części umieszczono drzwi wejściowe z przeszklonymi naświetlami po bokach. Frontowy ryzalit łagodzi geometryczną, jednorodną i nieco surową bryłę domu oraz dodaje jej malowniczości. Podobny efekt daje przeszklona oranżeria, dostawiona do bocznej elewacji. Dodatkowym akcentem wpływającym na „rozrzeźbienie” prostej bryły budynku jest znacznych rozmiarów zadaszenie nad tarasem, wsparte na lekkich drewnianych podporach. W odróżnieniu od ścian domu, wykończonych jasnopiaskowym tynkiem cienkowarstwowym, ryzalit obłożony jest spatynowanym klinkierem  w rudoczerwonym kolorze.  Intencją projektantów było nadanie temu nowemu budynkowi cech szlachetnej patyny, żeby – jak mówią – na pierwszy rzut oka nie wyglądał jak spod igły. Dlatego do przykrycia dachu użyto spatynowanej dachówki ceramicznej, a obróbki blacharskie wykonano z blachy tytanowo-cynkowej która się ładnie starzeje, zachowując głęboką, szarą tonację. W podobnym odcieniu utrzymana jest również stolarka okienna.  Wewnątrz domu nie ma ścian konstrukcyjnych, co pozwoliło na zaplanowanie przestrzeni w sposób najbardziej odpowiadający jego właścicielom.

Parter. Wprost z dworu wchodzi się do holu, który stanowi część otwartej przestrzeni parteru. Jego główna oś widokowa prowadzi od drzwi wejściowych poprzez salon, do oranżerii i dalej – do ogrodu. Na lewo od wejścia, za niewielką ścianką znajduje się kuchnia. Jej okna wychodzą na prowadzące od furtki podejście do domu, a także na usytuowany z boku budynku zielony ogródek. Między kuchnią a salonem znajduje się jadalnia, której duże okna wychodzą na taras.Na prawo od głównego wejścia zaprojektowano pomieszczenia techniczne, pralnię, w.c. z prysznicem. Tu też są drzwi, przez które można wyjść na zewnątrz, gdzie do budynku przylega pergola, służącą jako miejsce do parkowania (garażu nie można było zbudować ze względu na miejscowe przepisy). Znajduje się tam też niewielkie podwórko gospodarcze.

Piętro. Z holu schody prowadzą na piętro. Do korytarza-antresoli przylega sypialnia państwa domu z pokojem kąpielowym i garderobą oraz sypialnie dzieci ze wspólną łazienką. Obok usytuowano jeszcze jedno pomieszczenie, które może służyć jako gabinet albo sypialnia dla gości. Z korytarza składane schodki prowadzą na niewielki strych.

 

Projekt i realizacja
JM STUDIO ARCHITEKTONICZNE
Magdalena Ignaczak Jacek Kunca
kontakt Tel. 22 729 31-82
604 980 972 (3)